Masis vintriga historia

De finländska snöslädarnas väg ut i världen började för över 30 år sedan och det var bara början på en framgång utan like.

 

Idén om en snösläde tillverkad av polyeten fick mogna ett par år i företagsgrundaren Teuvo Sallinens skrivbordslåda innan han hittade lämpliga samarbetspartner, och de första snöslädarna av märket Masi såg dagens ljus 1982.  HDPE-plast hade redan tidigare använts i andra produkter som företaget tillverkade, t.ex. stänkskydd för traktorer. Man visste att det var ett glatt material som tålde kyla ända ner till -40 ºC.

 

Lanseringen av den nya produkten lyckades över förväntan och redan i slutet av 1980-talet hade den lätta, hållbara och lättglidande Masi-släden övertrumfat sina finländska konkurrenter som tillverkades av armerad plast och stålplåt. Även konkurrenterna övergick till det nya, bättre materialet. Men Masi vilade inte på lagrarna. Vid sidan av vår basprodukt Masi 80 utvecklade vi en större modell, Masi Proffs med hyvlande slitskena och en mindre Masi 60-modell. Alla de modellerna finns fortfarande kvar i vårt sortiment i nya versioner.

 

På 1990-talet utökades Masi-sortimentet med "långskaftade produkter", dvs. snöskyfflar och snörakor. Samtidigt började vi på allvar slå oss in på den svenska marknaden.

 

1996 levererades den 200 000:e Masi-snösläden.

Det var modellnyheten Masi Nova med gasformsprutad plastdel – den första av våra produkter som designades i 3D-miljö på dator. Det var också vår första internationellt patentsökta produkt. Numera designas alla våra produkter med 3D-program av våra egna yrkeskunniga formgivare.  Vi skyddar produktidéerna, både egna och de vi köper in från utomstående uppfinnare, med internationella produktskydd.

 

I början av 2000-talet utvecklade vi en ny sammansättningsteknik vid tillverkningen av handtag till Masi-snöslädarna.

Handtagen började tillverkas av större 22 mm-rör som var bekvämare att hålla i än det tidigare 19 mm-röret. Den nya tekniken medförde också snabbare produktion och miljövänligare ytbehandling. Även efter moderniseringen karakteriseras Masi-slädarna av att de har ett extra rör som förstärkning i handtaget.

 

2002 flyttade Motoseals huvudkontor och komponenttillverkning till nya lokaler på Isometsäntie i Raumo.

Sammansättningen av Masi-produkterna och logistiken koncentrerades till den "gamla" fastigheten på Hakunintie. Produktionen som dittills varit utspridd på åtta hyrda lokaler i närområdet kunde nu samlas i en central sammansättningshall.

 

Hösten 2005 presenterade vi en ny, prisvärd Masi Light snösläde i segmentet förmånliga konsumentprodukter.

Masis 25-årsjubileum firades i arbetets tecken hösten 2007.

I januari 2012 levererades det miljonte Masi-snöredskapet från vår fabrik. Följande höst lanserade vi de patenterade nyheterna Masi Swing snöskrapa och Masi Polar Plus snösläde med steglös justering av handtaget.

 

På hösten 2014 kom våra nya, snygga skyfflar och rakor med aluminiumskaft i Polar AL-serien, som ytterligare stärkte vår position som en ledande nordisk producent av vinterredskap.

 

Vi satsar allt mer på att utnyttja finländsk kompetens i hela vår leveranskedja, och alla de viktigaste Masi-produkterna har rätt att använda ursprungsmärkningen Nyckelflaggan från Förbundet för Finländskt Arbete.

 

Masi-redskapen utvecklas, tillverkas och säljs av Motoseal Components Oy, den enda tillverkare av vinterredskap som har certifierade kvalitets- och miljöstyrningssystem enligt ISO9001 och ISO14001.

 

2016 Masi Nova Max -Snöslade

Den enda i sin klass med kvalitet och funktioner. En släde med nytänkande tuff patenterad design och förstärkning i bakkant.

 

2018 Den nya Hardox® -slitskenan

Masi Proffs -med den nya slitskenan i Hardox® gör den nästan omöjlig att slita ut och ger ett snyggt slutresultat.

 

2019 Den nya generationen Masi-handtag

Den ergonomiska greppvinkeln håller dina handleder avslappnade och det robusta handtaget passar även större handskar. Masi snöredskap säljs förutom i Finland även i Sverige, Norge, Ryssland, Estland och USA.

Masi har varit pionjär för att göra snöarbetet lättare och enklare i fyrtio år. Våra produkter är kända för god finsk kvalitet och är speciellt produktutvecklade för att klara de hårda förhållandena under den nordliga vintern.

yritys_side

Verkställande Direktör Kari Sallinen